Czerwona cebula z Tropei – to najbardziej znana i najzdrowsza cebula w Italii. Uprawiana jest wzdłuż wybrzeża Morza Tyrreńskiego na terenie całej prowincji Vibo Valentia. Najprawdopodobniej cebula ta przybyła do Kalabrii ponad 2000 la temu na statkach fenickich. W najstarszych dokumentach lokalnych podkreśla się jej wielkie znaczenie w rozwoju ekonomicznym prowincji i do dzisiaj jest podstawowym dodatkiem do wielu potraw. Znana jest, jako najsłodsza cebula na świecie i w stosunku do innych typów cebuli najlepiej trawiona, a przy jej krojeniu najmniej wyciskająca łzy. Naukowo stwierdzono jej właściwości służące naszemu zdrowiu. Jest naturalnym antybiotykiem, który leczy stany zapalne układu trawiennego, wspomaga system krążenia oraz pomaga diabetykom i cierpiącym na kamice nerkową.
W czasach antycznych Pliniusz Starszy w swojej „Naturalis Hiostoriae” zwraca uwagę na czerwona cebulę pisząc, że pomaga w kuracji wielu schorzeń i działa kojąco na bóle fizyczne. Jest bogata w witaminy c i e, żelazo, selen, jod, cynk i magnez. Najczęściej używane przetwory z czerwonej cebuli w lokalnej kuchni to: mus cebulowy, który serwowany jest z żółtymi serami, dziczyzną lub po prostu nakładany na chleb. Gęste pate z cebuli dodawane jest do potraw z ryb, wielu sosów, a także jako przystawki.
Cebulowa zupa z Tropei określana jest tutaj mianem minestra strepitosa, czyli wspaniała. Przygotowanie takiej zupy wymaga zeszklenie czosnku, długiego gotowania cebuli wydobywając z niej słodycz, wzbogacenia smaku czerwonym winem, a przy serwowaniu jej nie może zabraknąć sera owczego (pecorino) i pieprzu.
Cebula przybiera kształt krągły lub eliptyczny oraz składa się z wielu warstw „tunik” mięsistych w kolorze białym z czerwoną obwolutą. Swój słodki smak zawdzięcza lokalnemu mikroklimatowi, który przede wszystkim w okresie zimowym przez bliskość morza charakteryzuje się stałymi dodatnimi temperaturami. Także gleba poprzez wielowiekowe erozje posiada w swojej morfologii tlenek azotu, który jest doskonałym nawozem w uprawie. Cebula z Tropei zawiera w sobie glukozę, fruktozę, sacharynę, a więc cukry łatwo przyswajalne przez organizm. Jej wartości odżywcze, to 20 kalorii na 100 gram cebuli. Każdego roku w lipcu odbywa się w Tropei święto czerwonej cebuli – „Sagra della Cipolla". Uroczystość połączona jest z degustacją produktów kulinarnych z dodatkiem słynnej cebuli.
Włoskie Podróże