Logo włoskie podróże

  • OFERTA
    • TREKKING
    • WCZASY
    • Ferraty
    • WYSOKOGÓRSKIE
    • NARTY
    • KRAJOZNAWCZE
  • O NAS
    • WARUNKI UCZESTNICTWA
    • WARUNKI UBEZPIECZENIA
    • Certyfikaty
  • PROMOCJE
  • REZERWACJA

Puchata Milka w Dolomitach

 

 

 

Między szczytami doliny Val di Fassa, Szkocka krowa (Higlands – pochodząca z „wysokiej ziemi”) odnalazła swoją nową ojczyznę. Natura obdarzyła bydło szkockie niewiarygodnym urokiem. Któż mógłby oprzeć się długiej, zaczesanej na bok grzywce, pięknym, imponującym rogom i puchatemu futerku? Krowy rasy szkockiej okazują swoim opiekunom wiele zaufania i krowiej miłości. Uwielbiają drapanie i tarmoszenie bujnej sierści. Reagują na głos właściciela, przychodzą jak sfora psów, potrząsając grzywkami i odsłaniając raz po raz ciekawskie oczy. Mimo nieodpartego uroku rasy należy pamiętać, że nie są to maskotki. Łatwo płoszą się, a zestresowane potrafią kopnąć. Ujmujący wygląd i łagodne usposobienie stanowią wrodzone cechy tej rasy bydła, na które człowiek nie wpłynął selekcją. Bydło szkockie to zwierzęta odporne na choroby i kaprysy aury. Przebywają stale na świeżym powietrzu, bez względu na porę roku. Do szczęścia potrzebują jedynie schronienia przed wiatrem , zadaszonego legowiska zimą oraz odrobiny cienia latem. Okrywa włosowa składa się z długich włosów okrywowych i krótkiej „wełny”. Sierść stanowi warstwę izolacyjną i przeciwdeszczową. Krowa cieli się z powodzeniem aż do 18-20 roku życia. Byk starzeje się dopiero w wieku 13-15 lat. Krowy mają wyjątkowy instynkt macierzyński i dbają o swe pociechy z czułością. Mięso jest miękkie, chude, soczyste i szlachetne w smaku. Przypomina nieco dziczyznę. Pachnie sianem i ziołami pastwiska. Tajemnicą wyjątkowych walorów smakowych jest powolny, naturalny przyrost tkanki mięśniowej (24-36 miesięcy), bez udziału odżywek ani hormonów w paszy. Tylko naturalne pożywienie daje mięso o niskiej zawartości tłuszczu i cholesterolu. Porównanie zawartości cholesterolu i tłuszczu z innymi gatunkami mięsa:

 

 

 

RASA CHOLESTEROL (100 gr. mięsa) TŁUSZCZ (100 gr. mięsa)
HIGHLANDS - SZKOCKA 40,9 4,5
WOŁOWINA 64,3 15,6
WIEPRZOWINA 77,5 22,4

 

 

Włoskie Podróże

  • Poprzedni artykuł
  • Następny artykuł

Włoskie Podróże s.c.

ul. Aleja Jana Pawła II, 3

48-340 Głuchołazy

tel.+48 504 073 834

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

  • Włochy
  • Przewodnicy
  • Ludzie z pasją
  • Poradnik

Italia jest jednym z najczęściej odwiedzanych miejsc na świecie. Ale tylko ten, kto kocha ten kraj jak my i zna jego najskrytsze sekrety oraz najdziwniejsze tradycje może zaoferować klientom kompetencje i dbałość o detale.

Copyright © 2010 Włoskie Podróże s.c.